Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Gaziantep İLİMİZ

    ErKuT
    ErKuT


    Mesaj Sayısı : 304
    Yaş : 32
    Nerden : FaTsA!..
    Rep puanı : 0
    Points : 2377
    Kayıt tarihi : 31/08/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    Gaziantep İLİMİZ Imgleft1000/100Gaziantep İLİMİZ Emptybarbleue  (1000/100)

    Gaziantep İLİMİZ Empty Gaziantep İLİMİZ

    Mesaj tarafından ErKuT Perş. Nis. 02, 2009 4:54 pm

    Gazi Antep’in geçmişten günümüze tarih içindeki oluşumuna bakıldığında köklü ve zengin bir mimarisi olduğu görülür.
    Kent karakterindeki yapıları, konutlar, camiler, hanlar, hamamlar dır. Bu kagir yapıların fonksiyonların oluşumunda yörenin iklimi topoğrafik özellikleri, bitki örtüsü ve sosyal yaşantıları etkili olmuştur. Yazların çok sıcak geçmesi nedeniyle mimaride avlu anlayışı hakimdir. Zamanın büyük bir bölümünün avluda geçmesi nedeniyle buraya “hayat” denmektedir.

    Sokaklar dar ve gölgelidir. Bazı yerlerde kabaltı denen altı yol üstü konut olan mekanlar vardır. Günümüzde Kabaltı yapılardan sadece altı tane kalmıştır. Sokakları dik olarak kesen çıkmaz sokaklara da “dehliz” denmektedir.

    Tadılmalı
    Gaziantep´in üç yöresel özelliği var. İlki görmeden geçemeyeceğiniz bakır işleri, ikincisi lezzetli lahmacunu (etli ekmek) ve üçüncüsü de dünya üzerinde en lezzetlisinin Gaziantep´te yapıldığı baklava.

    Görülmeli-Gezilmeli
    Arkeoloji Müzesi
    Neolitik dönemden kemik ve keramik parçaları, kalkolitik ve bronz çağa ilişkin çeşitli eşyaları, figürinleri, Hitit çivi yazılı tabletleri, mühürleri, Urartu, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli eserleri bünyesinde bulunuyor.

    Yesemek Açıkhava Müzesi
    Islah iye ilçesinin güneydoğusunda Yesemek Köyü´nün içindeki yamacın üzerinde yer alıyor. Arazi menekşemsi gri renkte dolarit diye de tanınan bazalt taşlardan oluşuyor. Yesemek Açık Hava Müzesi´nde 300´e yakın yontu taslağı mevcut. Hitit zamanından bugüne gelen taşocağı günümüzde dünyada başka bir örneği bulunmayan antik heykel okulu niteliğinde.

    Rumkale
    Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan kalenin Geç Hitit döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Kale sırasıyla Asur, Med, Pers, Roma ve Arapların hakimiyetine girmiştir.

    Belkıs(Zeugma)
    Nizip ilçesine 10 km. uzaklıkta aynı adı taşıyan köyde bulunan şehir kalıntıları akropolden Fırat Nehri´ne doğru inen yamaçlarda yer alıyor. Kalıntılar Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait. Özellikle Dionysos´un düğün sahnesini içeren mozaiklerin sanat değeri oldukça yüksek.

    Dülük(Doliche)
    Gaziantep´in 12 km. Kuzeyinde Dülük köyü içerisinde ve yakınlarında bulunan Dülük (Doliche) antik kenti, antik dönemde ´Antiocha at Tavrum´ adıyla biliniyor. Bizanslılar ise ´Telukh´ adını vermiş. Arkeolojik araştırmalar sonucunda Yontma Taş dönemine ait doğal mağaralar, kaya sığınakları, teraslarda yerleşim yerleri ortaya çıkarılmış.

    Tilmen Höyük
    İslahiye ve çevresinde sayıları 50´yi geçen eski iskan yerlerinden biri. İslahiye ilçesinin 10 km. doğusunda bulunuyor. Bölgenin en büyük höyüklerinden biri. Gazi Antep kent merkezinin 10 km. kuzeyinde bugünkü Dülük köyünde tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunan bu antik kentte bulunan Şarklı Mağarada M.Ö. 6 bin yıllarında insanların yaşadığına dair taştan yapılmış aletler bulunmuştur.Tarihte Doliche olarak bilinen kent Hitit'lerin baş tanrısı Teşup'un din merkezi olmuştur. Dülük köyünün içinde ve çevresinde bir çok kaya mezarları ve kaya kiliseleri ziyarete açılmıştır.

    Gazi Antep Kalesi
    Gazi Antep Kalesi, Türkiye'de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisidir.Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı, zaman içerisinde genişletildiği ve bugünkü biçimini Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. 6. yüzyılda aldığı yolunda bilgiler vardır. Kalenin üzerinde hamam kalıntıları, sarnıçlar, mescit ve çeşitli yapı kalıntıları bulunmaktadır.

    Antep evleri;
    yüksek duvarlar arkasında, diş mekanlardan mümkün olduğunca soyutlanmış yapılardır. Evlerin ,kinci, katında sokağa bakan konsol çıkıntılarına köşk denir. Dışı metalle kaplanan bu tür yapılar köşklü ev dite adlandırılır. Genelde iki katlı ve avluya dönük yapılardır.

    Sıcak yaz günlerinde gölgeli mekanlardır. Sofaya açılan odalar çok işlevli özelliğe sahip mekanlardır. Odada yatakların konduğu döşeklik, yemek kapları için kübbiye adı verilen dolap nişleri de vardır. Bunlar nacar denen çok güzel ahşap işçiliğine sahiptir.

    Piknik ve Mesire Alanları
    Gazi Antep'te bahar ve yaz mevsimlerinde havanın sıcak olduğu günler şehrin sıcaklığından ve gürültüsünden uzakta, tabiatla baş başa kalmak için "Sahre" adı verilen ailece ve akrabalarla birlikte yemekli kır gezileri düzenlenir. Kır gezilerinde şehir dışındaki bağ evlerine, gezi ve mesire yerlerine gidilir.

    Bu gezi ve mesire yerlerinden bazıları Dülükbaba Ormanları, Karpuzatan(Oğuzeli) , Kavaklık, Dutluk, Nafak, Burç Ormanları, Burç Goleti, Büyükşahinbey Kasabası (Körkün) , Nizip Karpuzatan ve Çifte Havuzlardır.

    Aşağı Şeyh Cami
    Gazi Antep'teki en önemli tarihi yapı olup, Şehreküstü Mahallesindedir. Vakfiyelerine göre külliye, cami, zaviye, hamam ve medreseden meydana gelmektedir. Bugün medresesi bulunmayan külliyenin diğer bir elemanı olan ve halen faal durumda bulunan 'kastel'ini de bu komplekse dahil edebiliriz.

    İlk devir Osmanlı cami plan anlayışını başarılı, fakat değişik bir terkiple bir araya getiren cami, bilhassa tonozuyla Türk-İslam mimarisinde ayrı bir yere sahiptir. Caminin içinde Şeyh Fethullah tarafından yazılan, el yazması bir Kuran-ı Kerim bulunmaktadır.

    İklim
    Yaz ayları çok sıcak ve kurak kış ayları da oldukça soğuk olduğundan bahar aylarında Gaziantep´i ziyaret edebilirsiniz.

    Ulaşım
    Gazi Antep hem kara hem demir yolu ulaşımında güneyden ve Akdeniz'den doğuya ve kuzeye giden yolların kavşağında ve GAP'ın da girişinde bulunmaktadır. Karayolu ulaşımı yönünden bir düğüm noktası olan Gazi Antep İpek Yolu'nun da önemli merkezlerindendir.

      Similar topics

      -

      Forum Saati C.tesi Nis. 27, 2024 3:42 am