Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Çanakkale İLİMİZ

    ErKuT
    ErKuT


    Mesaj Sayısı : 304
    Yaş : 32
    Nerden : FaTsA!..
    Rep puanı : 0
    Points : 2377
    Kayıt tarihi : 31/08/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    Çanakkale İLİMİZ Imgleft1000/100Çanakkale İLİMİZ Emptybarbleue  (1000/100)

    Çanakkale İLİMİZ Empty Çanakkale İLİMİZ

    Mesaj tarafından ErKuT Perş. Nis. 02, 2009 4:58 pm

    Turizm açısından, Çanakkale Turizminin başlıca merkezleri, tarihsel Troya kenti yıkıntılarıdır.
    Ayvacık İlçesi'nde Behramkale yakınlarındaki antik çağlardan kalma Assos yıkıntıları ve Çan'a 50 km. kadar uzaklıktaki Aleksandria Troas yıkıntıları, ilin öteki tarihsel-arkeolojik zenginlikleridir. Yabancı turistlerin büyük çoğunluğu buraları ziyaret etmektedir.

    Görülmeli-Gezilmeli
    Nara Kalesi
    Milli Savunma Bakanlığı tahsisli olup Anadolu yakasında bulunmaktadır.Boğaz savunmasını takviye etmek üzere 3, Selim zamanında yapımına başlanmış 2, Mahmut zamanında bitirilmiştir.

    Kumkale Kalesi
    Milli Savunma Bakanlığı tahsisli olup Boğazın girişinde Anadolu yakasında bulunmaktadır. 4, Murat zamanında yapılmıştır.

    Kilitbahir Kalesi
    Kültür Bakanlığı tahsisli olup Çimenlik kalesinin karşısında Rumeli yakasında bulunmaktadır. 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir.

    Saat Kulesi
    Kent merkezinde, 1897 yılında İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis isimli tüccar tarafından parası ödenerek inşaa edilen Saat Kulesi, Ayvalık taşından yapılmış olup, dört cephesinde de birer adet saat bulunmaktadır. Kare planlı aşağıdan yukarıya doğru incelen bir görüntüye sahiptir. Gövdesi dikdörtgen silmelerle beşe bölünmüştür. En üstte çanın asıldığı çokgen gövdeli kubbeli köşk yer alır. Onun altında dört yönde yuvarlak kadranla saat bulunur.

    İki ve üçüncü katlarda birer, hafif sivri kemerli aydınlık pencereleri ile ikinci katta bir balkonu vardır. En altta güney cephede bir kapı, kuzeyde basamaklı silmeli çeşme nişi görülür. Çeşmenin mermer kurnası ve ayna taşı vardır.

    1889 yılında 2, Abdülhamit'in padişahlığı sırasında, Çanakkale'nin önde gelen Yahudi ailesinin bir üyesi Halyo tarafından inşa ettirildi.Doğrulanmayan bir iddiaya göre de çok daha önceleri yapıldı ve Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Çarşı'dan söz etti. İlya Halyo ise söz konusu tarihte çarşıyı onarttı ve kullanıma açtı. Bazı anlatımlara göre Gelibolu Çıkartması sırasında Mart 1915'te İngiliz zırhlısı Quenn Elizabeth'in Çanakkale çevresindeki Türk tabyalarını bombardımanı sırasında yıkıldı.

    1921'den sonra bir dönem giriş kapısı dışında büyük ölçüde yıkık olarak kaldı ve çarşı olarak kullanılmadı. Resmi kayıtlarda "Bedesten arsası" olarak yer aldı, daha sonra bu arsa üzerinde 14 dükkan inşa edildi.1967 yılında kadastro uygulaması yapıldı ve Çarşı'nın ilk krokisi çizildi. Çarşının tüm yazılı ve sözlü anlatımlara göre özgün durumunun tipik bir arsada olduğu ve İstanbul'daki Mısır Çarşısı'nın "Minyatürü" olduğu belirtilmektedir.Üzerinin küçük kubbelerden oluştuğu, çokgen köşeli pencerelerle doğal aydınlanmanın sağlandığı belirtilmektedir.
    1967'deki onarım sırasında bir benzetme olarak kullanılmaktadır. Çarşı içerisindeki dükkanlarda çok eskiden ayna satılmasından bu benzetmenin yapıldığı sanılıyor. Askerlerin çarşıya çıktıklarında buralardan cep aynası satın almaları halk arasında bu şekilde anılmasına sebep olmuştur.

    "Çanakkale içinde aynalı çarşı
    Ana ben gidiyom düşmana karşı...." dizeleri ile başlayan türkünün Çanakkale Savaşlarına katılan Kastamonu'lu bir asker tarafından söylendiği de belirtilmektedir.

    Hasan Mevsuf Bataryası
    Dardanos mevkiinde boğaza hakim tepede bulunmaktadır. Batarya 2 tane 15lik, 3 tane 5 lik toptan teşekkül etmektedir.
    Turgut Reis Bataryası: Güzelyalı sırtlarındaki çamlık alana monte edilmiş olup batarya 2 tane 28lik toptan oluşmaktadır.
    Mesudiye Bataryası: Güzelyalı Karayolları kampın üzerindeki tepede olup Batarya mesudiye zırhlısından sökülen 2 tane 15 lik toptan teşekkül etmektedir.

    Mecidiye Tabyası
    Kilitbahir Kalesinin 500 metre ilerisinde bulunmaktadır. Bataryanın önünde Batarya erlerinden 215 kiloluk mermiyi kucaklayan Koca Seyit (Seyit Onbaşı) heykeli bulunmaktadır.

    Namazgah Tabyaları
    Kilitbahir Kalesinin bitişiğinde bulunmakta olup 16 toptan oluşur.Seddülbahir Tabyası, Ertuğrul Koyu Tabyası ve İntepe'de bulunan Topçam Tabyasında Çanakkale savaşlarında kullanılan toplar bulunmaktadır.

    Troya Antik Kenti
    Ünlü Ozan Homeros'un Destanlarına konu olan Troya Savaşlarının cereyan ettiği, M.Ö.3000 - M.S.400 yılları arasında dokuz değişik tabaka halinde yerleşme merkezlerinin mevcut olduğu Troya antik Kenti Çanakkale Merkezine 30 km. uzaklıktadır.Otobüs,minibüs ve taksi günün her saatinde hizmetinizdedir.

    Arkeoloji Müzesi
    Assos,Troia´nin çeşitli katmanları, Beşiktepe, Gümüşçay, Kyzikos, Mysia, Dardanos, Tenedos kazılarında bulunanlar, Çanakkale seramikleri ve fosil örnekleri görülebilir.

    Nusret Mayın Müzesi
    42 metre uzunluğundaki maket orijinaline ölçülendirilerek yapılmış.

    Dardanus Tümülüsü
    1959´da çimento fabrikası yapımı sırasında tesadüfen bulunan tümülüste ön oda, koridor ve lahit odası meydana çıkarılmış.

    Alexsandria Troas
    M.Ö. 4.yy´da Roma İmparatoru Hadrian devrinde yaptırılan hamamın kalıntıları, agora ve tiyatro kalıntıları görülebilir.

    Akhilleion
    Mytileneliler tarafından kurulan kent M.Ö. 3000-2000 yılları arasında ilk iskanını yaşamış.

    Sigeion
    Tarih kaynaklarından M.Ö. 6.yy´da burada Sigeion´lar ve Midilli´den sürülen ve Akhilleion´a yerleşen Mytileneliler arasında savaş çıktığını biliyoruz.

    Ulaşım
    Çanakkale'ye karayoluyla ulaşım güneyden İzmir ve Balıkesir'e, doğudan Bursa ve İstanbul'a, batıdan Trakya üzerinden İstanbul ve Edirne'ye bağlıdır.Çanakkale Boğazı'nda Eceabat ile Çanakkale il merkezi arasında çalışan arabalı vapurları, iki yakadaki karayolları arasında bağlantıyı kurar. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Balıkesir ve hemen hemen Türkiye'nin her yerine düzenli ulaşım yapılmaktadır.Gökçeada'ya ulaşım, Çanakkale'den kalkan feribotla, Bozcaada'ya ulaşım ise Odunluk iskelesinden yapılmaktadır.

    İklim
    İlkbahar sonundan itibaren yöre gezilmeye elverişli.

    Etkinlik
    Çanakkale Zaferi: 18 Mart
    Çanakkale Troya Festivalleri: 10-14 Ağustos
    Bayramiç Ayazma Festivali: 17-19 Ağustos

      Forum Saati Cuma Mart 29, 2024 7:39 am