Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    ö.s.s hakkında..

    ErKuT
    ErKuT


    Mesaj Sayısı : 304
    Yaş : 32
    Nerden : FaTsA!..
    Rep puanı : 0
    Points : 2377
    Kayıt tarihi : 31/08/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    ö.s.s hakkında.. Imgleft1000/100ö.s.s hakkında.. Emptybarbleue  (1000/100)

    ö.s.s hakkında.. Empty ö.s.s hakkında..

    Mesaj tarafından ErKuT Cuma Nis. 10, 2009 10:47 pm

    Öğrenci seçme sınavı ülkemizde üniversiteye girebilmek için kazanılması şart olan sınavdır. Bunun için ülkemizde yaklaşık olarak yıllık 1.500.000 insan ÖSS ye girmekte ve bunlardan yalnızca 150.000 insan kazanmaktadır. Yani sınava giren 1.500.000 adayın %10’ u sınavı kazanmaktadır. Hal böyle olunca okulumuzun bu sınavdaki başarısını arttırmak amacı ile rehberlik servisi olarak çok sevdiğimiz mutluluğunuzu mutluluğumuz olarak gördüğümüz siz değerli öğrencilerimize böyle bir bilgi verme faaliyeti düşündük. Umarız bu amacımıza ulaşırız ve okulumuzun zaten büyük olan adını daha da yükseklere çıkarırız.

    Sevgili arkadaşlar, ÖSS’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç alanda sınav yapılmaktadır. Bu alanların her birinden o alanla ilgili olarak üniversitelerin değişik bölümlerine girebilirsiniz. Eğer siz eşit ağırlık mezunu liseden iseniz üniversite tercihi yaparken EA puanı ile alan bölümlere girerken orta öğretim başarı puanınız 0.8 ile çarpılır SAY ya da SÖZ puanı ile alan bölümlerde ise 0.3 ile çarpılarak ham puanınıza eklenir. Bu kural bazı ortak bölümlerde geçerli değildir. Ortak bölümleri daha sonra yazacağız.

    EA mezunu olacak olan arkadaşlarımız ders çalışırken önem sırasına göre; Türkçe, matematik, sosyal bilimler (tarih, coğrafya, felsefe grubu) ve yapabildikleri kadar da fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) derslerine çalışmalıdırlar. EA puanı ile sınava girecek öğrencilerimizin çalışma programını ve takvimini bu önem sırasına göre yapmaları gerekmektedir.

    SÖZ- alandan mezun olacak arkadaşlarımız Türkçe, sosyal bilimler, matematik, ve fen bilimleri alanına göre çalışma programını oluşturmalıdır. Böylece daha verimli bir çalışma programı yapılmış olacaktır. Ve sınavda daha iyi sonuçlar alınacaktır.

    Sayısal alan mezunu olacak arkadaşlar ders çalışma programı ve takvimini şu sıralamaya göre takip etmelidirler. İlk olarak matematik daha sonra fen bilimleri daha sonra Türkçe, sosyal bilimler sıralamasına göre yapmalıdırlar.

    Bir sonraki bölümde bu öncelik sırasını ortaya çıkaran puanlama sistemi hakkında geniş bir açıklama bulacaksınız.

    Değerli arkadaşlar yukarıda ÖSS sınavı hakkında kısa bir bilgi verdik. Görüldüğü gibi bu sınavın kazanılmaması için hiç bir neden bulunmamaktadır. Biz sizlere GÜVENİYORUZ.

    ŞİMDİ KENDİNİZE GÜVENİP İŞE KOYULMA ZAMANI
    ErKuT
    ErKuT


    Mesaj Sayısı : 304
    Yaş : 32
    Nerden : FaTsA!..
    Rep puanı : 0
    Points : 2377
    Kayıt tarihi : 31/08/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    ö.s.s hakkında.. Imgleft1000/100ö.s.s hakkında.. Emptybarbleue  (1000/100)

    ö.s.s hakkında.. Empty Geri: ö.s.s hakkında..

    Mesaj tarafından ErKuT Cuma Nis. 10, 2009 10:48 pm

    ÖSS SINAVI İLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİLER:

    1. ÖSS sınav sorularının genel özelliği:

    Bütün alanlara ait sorular genellikle okuduğunu anlamaya anladığını yorumlamaya ve yorumdan sonuçlar çıkarmaya dayalı olarak hazırlanmaktadır. Dolayısıyla yapmamız gereken en önemli şey okuduğumuzu en kısa zamanda anlamaya çalışarak sonuca gitmektir. Bunun için neler yapılabilir: Bunun için en önemli şey bol bol soru çözerek sınava hazırlanmak ve boş zamanlarımızda da aktif dinlenme aracı olarak kitap okumak güncel olayları takip etmek film izlemek gibi şeyler yapılabilir. Bu açıdan ele aldığımızda yapılması gereken şey temel bilgileri öğrenerek bol bol soru çözmektir.





    ÖRNEK SORU TİPİ: 1998/ÖSS SORUSU



    .............yapılmış hiçbir şeye tahammülüm yok. İşte, yemekte kısaca her şeyde

    Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse bu sözleri “ her şeyde kusursuzluk arayan” bir kişinin söylediği anlaşılır.

    A-) ıkına sıkıla B-) vakitli vakitsiz C-) bir çırpıda



    D-) ucu ucuna E-) yarım yamalak

    yukarıdaki sorunun cevabı E şıkkı olup sınavda çıkan soru tipleri hep bu şekildedir. O nedenle çok fazla ümitsiz olmak yersiz çünkü biz biliyoruz sizin isteyince neler yapabileceğinizi. Tek yapmanız gereken inanmak ve kendinize güvenmek.



    2. Sınavda kaç net yaparsak kaç puan alırız:



    ÖSS sınavında yapılan her soru için belli bir katsayı belirlenmiştir. Bu kat sayılar aslında tam net olmamakla beraber standart sapma oranlarına göre bazı değişiklikler göstermektedir. Biz burada size bütün alanların yaklaşık olarak puan hesaplama sistemlerini vereceğiz.

    Öncelikle netlerin nasıl hesaplandığını bilmemiz gerekmektedir. Bir kişinin sınavda yaptığı yanlış cevapların dörtte birinin doğru cevaplardan çıkarılması ile elde edilen yeni rakam bizim net doğrularımızı ortaya koyar. Örneğin bir öğrenci 89 tane sözel sorudan 85 tanesini doğru yapmışsa bu kişinin net cevap sayısı 84 tür. Bir başka deyişle dört yanlış bir doğruyu götürür.



    Şimdi sırayla ÖSS sınavında yapılacak olan netlere göre kaç puan alınacağının nasıl hesaplanması gerektiğini açıklayalım.



    ÖSS PUANI:

    ÖSS sınavına giren her sözel öğrencisi girdiği anda 119,425 taban puanına sahip olmaktadır.

    Her sayısal öğrencisi 124.001

    Her EA öğrencisi ise 121.215 puana sahip olmaktadır.

    Bu puanlar taban puanlardır.



    ÖSS-SÖZ=

    119.425+(Türkçe neti X 2.044)+(sosyal neti x 1.252) + (mat. neti x 0.508) + (fen bil. neti x 0.208 )



    ÖSS SAY=

    (124.001)+ ( Fen bil neti x 1.404) + ( mat. Neti x 1.796)+ (Türkçe neti x 0.537)+ (sosyal neti x 0.172)



    ÖSS EA=

    121.215+ ( Türkçe neti x 1.505) + ( sosyal neti x 0.543)+ ( mat neti x 1.714) + ( fen bilimleri neti x 0.210 )



    Bu hesaplama ile alacağınız ham puanları bulabilirsiniz. Ham puanları bulduktan sonra buna ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI eklenerek öğrencinin yerleştirmede kullanılan puanı eklenir.



    ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI NEDİR?



    OÖBP öğrencinin orta öğrenim yani lise diploma notu kullanılarak bulunur.

    Mesela bir öğrencinin OÖBP 80 olsun bunu biz bunun puanına nasıl etkileyeceğini bulalım



    ALAN DURUMU
    ÇARPILACAK KATSAYILAR
    GETİRECEĞİ PUAN

    KENDİ ALANI İÇİN
    80 x 0.8
    64 PUAN GETİRİR

    ALANI DIŞINDA
    80 x 0.3
    24 PUAN GETİRİR

    EK PUANLI ( MESLEK LİSESİ)
    80 x 1.04
    83.2 PUAN GETİRİR




    NOT: BU HESAPLAMA KABACA YAPILAN BİR HESAPLAMA OLUP AÖBPYE OKULUN BAŞARISI ÖĞRENCİNİN OKUL ORTALAMASINDAKİ YERİ DE ETKİ ETMEKTEDİR.



    ÖRNEK OLARAK BİR HESAPLAMA YAPACAK OLURSAK:



    Orta öğretim diploma notu 75 olan bir öğrencinin netleri aşağıdaki gibi olsun,

    Türkçe : 35, matematik: 30, fen bilimleri : 35, sosyal bilgiler 30

    Bu öğrencinin EA puanı şöyle hesaplanır:



    121.215+ ( Türkçe neti 35 x 1.505)+ ( sosyal net 30 x 0.543 ) + ( mat neti 30 x 1.714 ) + ( fen neti 5 x 0.210) + (75 x 0.Cool= 302.65 puan yapar.

    Bu hesaplama en az alınacak puan üzerinden yapılmıştır bu puan standart sapma ve orta öğretim puanına göre yükselir. Bu puan ota öğretimin 80 olması durumunda 306 standart sapmayla da ilişkili olarak 315 lere çıkar.

    Bu puanlama alan içi tercihler için geçerlidir eğer alan dışından tercih yapılacaksa OÖBP nını 0.3 ile çarparak, eğer ek puanlı tercih yapacaksanız OÖBP yi 1.04 ile çarparak bulduğunuz ham puanın üzerine ekleyeceksiniz ve yerleştirmede esas olacak puanı bulacaksınız.



    Aşağıda alanlara göre hangi alan mezunlarının hangi bölümlerde OÖBP 0.8 le çarpılır tablo halınde verilmiştir. İncelerseniz kendiniz için en uygun bölümü belirleyebilirsiniz ve sınava daha bilinçli çalışma şansımız olur. Hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim.



    SEVGİLİ ARKADAŞLAR BİZLER TORTUM ÇOK PROĞRAMLI LİSESİ ÖĞRETMENLERİ OLARAK SİZLERE FAZLASI İLE GÜVENİYORUZ YA SİZ KENDİNİZE GÜVENİYORMUSUNUZZZ!!!!!!!!

      Forum Saati Cuma Mart 29, 2024 1:06 am