Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Hitit Sanatı-Heykel ve Kabartma

    Krall100
    Krall100


    Mesaj Sayısı : 161
    Yaş : 34
    Nerden : Ankara
    Rep puanı : 0
    Points : 1253
    Kayıt tarihi : 02/09/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    Hitit Sanatı-Heykel ve Kabartma Imgleft1000/200Hitit Sanatı-Heykel ve Kabartma Emptybarbleue  (1000/200)

    Hitit Sanatı-Heykel ve Kabartma Empty Hitit Sanatı-Heykel ve Kabartma

    Mesaj tarafından Krall100 Cuma Nis. 10, 2009 10:46 pm

    Hitit mimarisindeki anıtsallık, büyük ölçüde mimarîye bağlı olarak gelişen heykel ve kabartmalarda da görülür. Günümüze kadar gelen Hitit figüratif sanat eserleri tapınaklarda ya da saraylarda kralların diktirdiği anıtlarda yer alırlar. Bu nedenle ele geçen heykel ve ka­bartmalar, dinin etki­sinde saray sanatı ürü­nüdür.Alacahöyük'deki SfenksIı Kapı kabart­maları, Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı"ndaki kabartmalar ve Yerkapı sfenksleri bunun en özgün örnekleridir.

    Hititlerde mimarî ve kabartma sanatının birlikteliğine, aynı zamanda anıtsallığına verilebilecek en güzel örneklerden biri de ortostatlardır.Büyük heykellerin ve ortostatların yam sıra, aynı üslûba göre yapılmış fil dişi, tunç ve taştan heykelcik ve kabartmalar da önemli bir yer tutarlar. Tasvirinin yapıldığı canlıdan (insan, hayvan gibi) küçük ve üç boyutlu olan bu figürlerin taşınması da oldukça kolaydır.Anadolu'da daha önceden bilinen maden işçiliği, Hititler tarafından geliş­tirilmiştir. Altın ya da tunçtan yapılı küçük heykel ve kabartmalar bulunur. Hitit tanrılarını temsil eden bu eserlerdeki insan figürlerinin, iri badem göz­leri, çatma kaşları, iri kemerli burunları ve gülümseyen dudakları vardır.

    Kabartmalarda ise, baş ve ayaklar profilden, göz ise cepheden işlenmiştir Hitit heykel ve kabartma sanatı kapsamına giren eserlerde ayrıca şu özel­likler göze çarpar: İlâhlar ve krallar ellerinde bir şey taşısın ya da taşımasın­lar, bir kolları köşegen durumda öne uzatılmış, diğer kollar ise göğüs hiza­sında yere paralel durumdadır. Sakallı ya da sakalsızdırlar, ancak, hiçbir zaman bıyıklı değildirler Göz, kulak, burun, sakal gibi detaylar genellikle aym kalıptan çıkmış gibidir. Bütün figürlerde eller yumruk biçimindedir.Binalardan ayrı olarak, kayalar üzerinde yapılmış kabartmalar da bulun­maktadır. Yazılıkaya Kabartmaları; Boğazköy yakınındaki açık hava tapınağındadır. Kayaların yanları düzleştirilip, üzerine iki büyük friz hâlinde iki tanrı alayının karşılaşma töreni işlenmiştir Geç Hitit dönemi sanatı, İmparatorluk dönemi kültürünün devamı olmakla beraber, bazı farklılıklara sahiptir. Başka kültürlerin ve yörelerin etkisi, bu dönemde artmıştır.Mimarlık, heykel ve kabartmacılık bir arada uygulandığı gibi, bağımsız olarak işlenen heykeller de yapılmıştır. Kentlerin dışında kalan arazilerde mezar taşı veya sunak olarak kullanılan, üzeri kabartmalı dikili taşlar (stel) bu dönemin yenilikleri arasındadır.

    Alıntıdır...

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma Nis. 19, 2024 10:49 am