Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Mısır Piramitleri

    Krall100
    Krall100


    Mesaj Sayısı : 161
    Yaş : 34
    Nerden : Ankara
    Rep puanı : 0
    Points : 1253
    Kayıt tarihi : 02/09/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    Mısır Piramitleri Imgleft1000/200Mısır Piramitleri Emptybarbleue  (1000/200)

    Mısır Piramitleri Empty Mısır Piramitleri

    Mesaj tarafından Krall100 Cuma Nis. 10, 2009 10:58 pm

    zamanlarda ölüler, duvarları kerpiçten yapılan ve üstü toprakla örtülen kümbet türü mezarlara gömülmüşlerdir. Daha sonra­ları, dayanıklı olmaları için mastaba adı verilen taş ve tuğladan örülü, basıkyapılı, büyük ölçekli anıt mezarlar ortaya çıkmıştır Zamanla, yalnızca taştan ve oda sayıları çoğalan mastabaların duvarları, çeşitli resim­lerle süslenmiştir.

    Mastabaların üst üste yapılması sonunda basamaklı piramitler oluşturu­lur. İlk mastabanın kaide görevi yaptığı bu piramitlerin ilk ve özgün örneği­nin mimarı inhotep tir.Yine Eski Krallık devrinde, basamaklı piramitlerin yerini asıl piramitler alır.

    Bunların en ünlüleri IV. sülâle kralları için yapılıp, onların adıyla anılan Keops, Kefren ve Mikerinos"tur. Bu eserler dünyamn yedi harikası arasındadır. Gize kentindeki bu dev piramitler dışında küçük pira­mitler ve mastabalar bulunur. Bunlar ise saray soyluları ve firavun yakın­larına aittir.

    Piramitlerin yapımı için binlerce köle çalıştırılmış, milyonlarca ton ağır­lığında kesme taşlar kullanılmıştır. İçlerinde en büyük olanı ve Eski Çağ harikalarından biri sayılan Keops'un yüksekliği 146 m., kare biçimli taba­nının bir kenarımn uzunluğu 233 m. Kadardır.

    Gövdesi kendi üzerine binmiş olduğu için, piramitler, en sağlam yapı tü­rüdür. Bu nedenle de durgun, hareketsiz ve kararlı bir ifadeye sahiptirler.

    Hırsızların girmesini önlemek amacıyla bir ta­kım karışık yollar, geçit­ler ve inişli çıkışlı dehliz­ler yapılmıştır. Bazı pira­mitlerin içlerinde hiye­roglifle yazılmış pek çok kitabe bulunmuştur.İnsan başlı ve hayvan vücutlu dev sfenksler de bu dönemde yapılmıştır. Kefren Piramidi'nin ya­nındaki sfenks, ovanın ta­banında bulunan kaya kütlesi yontularak yapıl­mıştır.Eski Krallık dönemi­nin bu dev mezarları (piramitler), aynı zamanda tapınak olarak da kullanılmıştır.

    Mumyanın yer aldığı bir lahit odası ve birçok salonları bulunan mezar tapınağı olarak iki bölümden oluşmuşlardır.Sonraları piramit yöntemi bırakılıp, bunun yerine kayalara oyulan oda mezarlar yapılmıştır. Bunu yer altı mezarları izlemiştir. Krallar Vadisi, Yeni Krallık dönemi firavunlarının yer altı dehliz mezarlarıyla doludur. İçlerinde yazı, resim, kabartma, heykel ve birçok değerli eşyalar bulunmuştur. Niha­yet en son yapılan mezarlar yalnızca lâhitlerdir.

    Alıntıdır...

      Forum Saati Perş. Mart 28, 2024 9:25 pm