Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Join the forum, it's quick and easy

Sitemizden daha iyi faydalanmak için giriş yapın.Eger kayıtlı degilseniz kayıt olun...

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Zonguldak ilimiz

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 146
    Nerden : FATSA
    Rep puanı : 0
    Points : 1000095
    Kayıt tarihi : 21/08/08

    Puanlar
    Puan grafigi. Puan grafigi.:
    Zonguldak ilimiz Imgleft1000000/1000000Zonguldak ilimiz Emptybarbleue  (1000000/1000000)

    Zonguldak ilimiz Empty Zonguldak ilimiz

    Mesaj tarafından Admin Perş. Nis. 02, 2009 4:49 pm

    İlin henüz ışığa çıkmamış tarihi ve arkeolojik eserleri, ören yerleri önemli bir kültür turizmi potansiyeline sahiptir.
    Bu potansiyelin tarihsel çevresini oluşturan Kdz.Ereğli (Herakleia Pontike), Hisarönü (Teion) sadece tarihe değil, mitolojiye de konu olmuştur.

    Antik Kentler :
    İl sınırları içinde bulunan en önemli antik kentler Kdz.Ereğli (Herakleia Pontike) ve Filyos (Teion)’dur. MÖ VI. yüzyılda Frig soyundan gelen Mariandinlerce kurulan ve önemli bir ticari iskele (emperion) durumunda olan Kdz.Ereğli adını Yunan mitolojisinin ünlü kahramanı Herkül’den (Herakles) almıştır. Kent Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de önemini korumuştur. Cehennemağzı Mağaraları’nın bulunduğu Acheron Vadisi Ören yeri başta olmak üzere, Hellen, Roma, Bizans ve Osmanlılar döneminin ürünleri olan sur kalıntıları, Ereğli kalesi, Herakles (Herkül) sarayı, Çeştepe fener kulesi, Bizans su sarnıcı, Krispos anıt mezarı, Bizans kilisesi, Ayasofya kilisesi ve Halil Paşa konağı yörenin önemli tarihsel kalıntılarıdır. (Kültür bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir.)

    İlin diğer antik kenti durumundaki Filyos ise antik dönemde Teion (ya da Tion) olarak bilinmektedir. Yöredeki kalıntılar Hellenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemi izlerini taşır. Antik liman, kale, su kemerleri, açık hava tiyatrosu ve kilise kalıntıları bu dönemlerden kalan tarihsel/kültürel mirastır.

    Deniz Turizmi :
    Plajlar, Doğal Kumsallar :
    İlin sahip olduğu yaklaşık 80 km’lik kıyı şeridi boyunca çok sayıda doğal plaj ve kumsal bulunmaktadır. Doğu yönünden itibaren Sazköy, Filyos, Türkali, Göbü, Hisararkası, Uzunkum, Kapuz, Karakum, Değirmenağzı, Ilıksu, Kireçlik, Armutçuk, Kdz.Ereğli, Mevreke, Alaplı ve Kocaman mevkiileri yaz boyunca yöre halkının akın ettiği kumsallardır. Bunlardan, Filyos, Kapuz, Ilıksu, Ereğli Askeri plajı, Ereğli Belediye Plajı, ERDEMİR Plajı ve Alaplı Belediye Plajı duş, kabin, WC, büfe, ilkyardım gibi ünitelere sahip plajlardır.

    Çağlayanlar :
    Merkez Kokaksu mevkiinde bulunan Harmankaya, Kozlu beldesinde Değirmenağzı ve Kdz.Ereğli’de Güneşli Şelaleleri ilin en önemli çağlayanları olup, trekking amaçlı olarak kullanılmaktadır.

    İnanç Turizmi
    Kdz.Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, sahip olduğu mitolojik ve dinsel geçmiş nedeniyle İnanç Turizmi kapsamında değerlendirilmektedir. Antik dönemin Acheron Vadisi üzerinde bulunan ve yanyana üç mağaradan oluşan Cehennemağzı Mağaraları,Yunan mitolojisinin güç tanrısı Herakles (Herkül)’in Cehennem Köpeği Kerberus’u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi (Hades)’ne indiği yerdir. Bu mağaralardan Kilise Mağarası olarak adlandırılan bölümün, ilk Hristiyanlarca gizli ibadet yeri olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Mağara içinde sütunlar, sütun başlıkları, mozaik döşeme ve kandil yuvaları bulunmaktadır. Cehennemağzı Mağaralarının antik çağın iki önemli kehanet merkezinden biri olduğu da bilinmektedir. Diğeri ise Yunanistan’ın Delphoi kentindedir.

    Kongre Turizmi
    TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nce 1978 yılından bu yana düzenlenmekte olan “Türkiye Kömür Kongresi” İlimizde yapılmaktadır. Kömür madenciliğinde bilim ve pratik deneyimin kaynaştırılmasını amaçlayan bu kongre kapsamında, arama, değerlendirme, işletme, zenginleştirme, enerji politikaları ve çevre sorunları ele alınmaktadır.

    Eko Turizm
    Yayla Turizmi :
    Zonguldak Alaplı ilçesi Gümeli beldesi yakınlarındaki Bölüklü Yayla, gerek halen yöre halkınca yürütülen yaylacılık geleneğiyle, gerekse yayla turizmi için uygun potansiyeliyle bu anlamda değerlendirilmesi Zonguldak Valiliğince gündeme alımıştır.

    Foto Safari :
    Zonguldak, su + yetil kombinasyonu yönünden oldukça zengin bir ildir. Orman alanları, akarsu boyları, mağaraları, vb. doğal güzellikler foto safari için uygun yerlerdir. Bostandüzü, Göldağı, 100.Yıl ormaniçi dinlenme alanları; Harmankaya, Güneşli, Değirmenağzı dereleri ve şelaleleri; Gökgöl, Sofular, Kızılelma, Cumayanı mağaraları; Bölüklü Yayla, Bacaklı Yayla gibi alanlar foto safari yapmak isteyenler için eşsiz güzelliklere sahiptir.

    Botanik (Bitki İnceleme) Turizmi :
    İl topraklarının büyük bir bölümünün ormanlarla kaplı olması nedeniyle, yöre ormanaltı bitkisi ve endemik yönünden de oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, ilde ana toprağı Zonguldak olan 51 çeşit endemik bitki bulunmaktadır. Bu biyolojik çeşitliliğin turizm alanında kullanılması amacıyla, Bakacakkadı 100.Yıl Hizmet Köyü bünyesinde bir Bitki Müzesi kurulması için Valiliğimizce proje hazırlanmıştır.

    Mağara Turizmi :
    İl Turizm Müdürlüğünün 1994 yılında başlattığı Mağaraların Turizm Amaçlı Kullanımı Projesi çerçevesinde, öncelikle İlimiz merkezinde bulunan Gökgöl Mağarası ele alınmış, kullanım projeleri hazırlanmıştır ve proje Zonguldak İl Özel İdaresince ihale edilerek tamamlanma aşamasındadır.

    Zonguldak’ta bulunan mağaraların hemen hemen tümü aktiftir. Bu mağaraların içinde eşsiz güzellikte dikit, sarkıt ve traverten gibi jeolojik oluşumların yanı sıra, akarsu ya da göl gibi sulara da rastlanmaktadır.

    Kdz.Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları da İnanç Turizmi kapsamında değerlendirilmek turizme açılmıştır.

    Zonguldakta ayrıca uzunlukları 1000 metrenin üzerinde olan 7 mağara daha bulunmaktadır. Bunlar; Kızılelma (6250 m), Cumayanı (1085 m), Erçek (1200 m), Sofular (1500 m), Ilıksu (1000 m), İnağzı (1400 m) ve Çayırköy (1300 m) mağaralarıdır. Bu mağaralar da halen bilimsel araştırma ve sportif amaçlı geziler için kullanılmaktadır.

    Sportif Amaçlı Olta Balıkçılığı :
    Deniz ya da akarsularda yapılan olta balıkçılığı, İlimizde daha çok boş zaman faaliyeti olarak gerçekleştirilmektedir. Başta Karadeniz’de olmak üzere, Ulutan Baraj Gölü, Kızılcapınar Baraj Gölü ile Filyos Irmağı, Devrek Çayı, Gülüç Çayı ve Alaplı Çayı olta balıkçılarının rağbet ettiği başlıca yerlerdir.

    Dağ Doğa Yürüyüşü :
    Dağlık ve ormanlık bir alandan oluşan Zonguldak coğrafyasında yükseltiler 2000 metreyi aşmamaktadır. Dört mevsim yeşil kalabilen, aralarında küçük akarsu ve köyler olan bu dağlık alanlarda yürüyüş yapmak ve dinlenmek için, özellikle hafta sonlarında, yöre sakinleri doğaya koşmaktadır. Alaplı’da Bacaklı Yayla, Bölüklü Yayla ve Kız Kulağı Yaylası, Merkezde Göldağı, Esenlik, Beycuma Yayla Mevkii, Devrek’de Bostandüzü, Dirgine Vadisi ve Yedigöller, Gökçebey’de Pamukdüzü Mevkii dağ doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin en fazla ilgi gösterdiği noktalardır. Ayrıca, Harmankaya, Güneşli ve Değirmenağzı şelalelerinin bulunduğu doğal güzergah da, trekking amaçlı gezilerde ilk akla gelen yerlerdir.

      Forum Saati Cuma Mart 29, 2024 8:05 am